240-jaar-1

10 dingen die je niet tegen een expat moet zeggen

family

Als expat krijg je altijd van die typische, herhaaldelijke vragen en opmerkingen van non-expat vrienden en familie over jouw “levensstijlkeuzes”. Het zijn vaak die vragen en opmerkingen die soms je bloed laten koken, je geduld op de proef stellen en de nummer één reden zijn om hen gewoon niet uit te nodigen om langs te komen in het nieuwe thuisland. Als je een expat bent dan zijn sommigen van deze tien dingen (of allemaal) vast heel herkenbaar en als je een expat-vriend of familielid hebt dan is het misschien een idee om de onderstaande vragen en opmerkingen achterwege te laten.

 1. “Wanneer ga je je nu eindelijk eens settlen?”
  Nou, misschien wel helemaal nooit. Persoonlijk voel ik mij heel oncomfortabel bij het idee dat er van ons verwacht wordt dat ik we ons op een gegeven moment ergens voorgoed moet gaan settlen. Natuurlijk, er zijn expats die zich voorgoed in één land vestigen of expats die na een lange of korte periode terugkeren naar hun thuisland maar niet iedereen heeft die intentie.

 2. “Spreek je de taal inmiddels al vloeiend?”
  Ja, natuurlijk doe ik dat. We wonen natuurlijk inmiddels al een hele maand in Berlijn. Ik volg pas sinds twee weken Duitse les dus uiteraard spreek ik al vloeiend Duits. Een nieuwe taal leren is niet iets wat zomaar gebeurd. Het vraagt om een complete heroriëntatie van jezelf en je instelling. Het leren van een nieuwe taal kan enerzijds heel spannend zijn en anderzijds ronduit frustrerend maar het is hoe dan ook een lang en vaak moeilijk proces.

 3. “Zo erg kan het toch niet zijn!”
  Jawel, dat het dus wel. Zolang jij niet hier bent en niet tegen dezelfde uitdagingen aanloop als ik dan is dat natuurlijk heel makkelijk om te zeggen. Eerlijk is eerlijk maar in een nieuw thuisland kan het vinden van de juiste bus al behoorlijk intimiderend zijn als je de weg niet kent en de taal niet spreekt. Gewoon een luisterend oor bieden of even mijn gezeur aanhoren, zou mij al veel meer helpen.

 4. “Jouw leven is gewoon één lange vakantie!”
  Ik ben blij dat jij het zo ziet maar nee, dat is het niet. Natuurlijk, we reizen veel en we proberen zoveel mogelijk van ons nieuwe thuisland te ontdekken maar de rest van de tijd werken we gewoon van 9 tot 6 uur of zijn we bezig met het opvoeden van twee losgeslagen kinderen, de was, het huishouden etc. Onze dagen zijn dus helemaal niet zo anders dan die van jou. Het enige verschil is dat wij in een zonovergoten paradijs zitten en jij in de regen.

 5. “Jouw kinderen zullen nooit weten waar ze vandaan komen.”
  Deze vraag laat mijn bloed echt koken - ook al zie ik er heel kalm uit wanneer dit gezegd wordt, vergis je niet: ik ben woedend. De waarheid is dat wij als expats dubbel zo hard onze best doen om onze kinderen te laten weten waar ze vandaan komen. Dit doen wij door onze moedertaal met hen te spreken, koken we traditionele gerechten en plannen we regelmatig bezoekjes aan grootouders in het land van herkomst. Onze kinderen zullen zich hoe dan ook verbonden voelen met onze verschillende thuislanden en daar is niks mee.

 6. “Wanneer verhuizen jullie weer terug naar huis?”
  Dat ligt eraan wat je als ons “thuis” bestempeld. Deze vraag wordt steeds lastiger als je op meerdere plekken gewoond hebt of wanneer je meerdere huizen hebt in verschillende landen. Ons thuis is gewoon de plek waar wij op dat moment zijn.

 7. “Krijg je nooit heimwee?”
  Ja, constant want ons gezin is nooit compleet. Heimwee is nooit makkelijk maar het blijft ook een geweldig gevoel om je op zoveel plekken thuis te kunnen voelen. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, je leert ermee omgaan en je leert om echt in het moment te leven en te genieten van de “normale” dingen.

 8. “Waar gaan jullie hierna naartoe verhuizen?”
  Als we dat eens zouden weten! Eén van de uitdagingen van het leven als expat is dat je nooit weet wat het volgende is. Deze onvoorspelbaarheid kan zowel opwindend als uitdagend zijn, afhankelijk van de manier waarop je er naar kijkt. Natuurlijk hebben wij zelf ook inspraak in onze volgende bestemming, zoals een lijst met eisen, maar het blijft toch altijd een verassing.

 9. “Heb je al “echte” vrienden gemaakt?”
  Als je met “echt” lokale vrienden bedoelt dan ja. Des te langer je ergens woont, des te groter is de kans dat je nieuwe vrienden maakt want vriendschappen vergen tijd. Het leven als expat kan behoorlijk overweldigend zijn dus daarom is het altijd fijn als je daarnaast ook een aantal expatvrienden hebt, die echt weten wat je doormaakt. Iedere vriend - lokaal of expat - is van grote waarde.

 10. “Een internationaal verhuizing klinkt zo vermoeiend - hoe hou je dat toch iedere keer vol?”
  Deze vraag wekt altijd veel verbazing bij mij - zeker gezien de recentelijke vluchtelingencrisis, waarbij duizenden mensen moeten vluchten vanwege oorlog zonder te weten waar ze terecht zullen komen. Een internationale verhuizingen met de zekerheid van een fulltime baan en een veilig nieuw thuisland klinkt dan zo slecht nog niet, toch?

Bron: And then we moved to...

Ebook internationaal verhuizen

Gratis e-book
Tips bij internationaal verhuizen

Praktische tips in de voorbereiding, advies bij de keuze van het juiste verhuisbedrijf, inzicht in de opbouw van het verhuisbudget en natuurlijk onze bespaartips.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK