240-jaar-1

Spanje-expats tevreden over hun nieuwe thuisland

Spanje-expats tevreden

Ieder jaar doet Internations onderzoek naar expats, woonachtig over de hele wereld. In dit rapport, Expat Insider, komen uiteenlopende zaken aan bod die komen kijken bij het wonen in een nieuw thuisland, zoals geluk, vriendschappen, balans tussen werk en privé bijvoorbeeld. Ook Spanje kwam aan bod. Uit het rapport bleek dat maar liefst 92% van de ondervraagde expats tevreden is over het leven in Spanje. Spanje eindigde mede hierdoor op de 14e plaats in de top van beste expatlanden, op basis van 45 onderzochte landen.

Vooral het lekkere weer en de vele zonuren vervullen een belangrijke onderdeel binnen het positieve oordeel van de ondervraagde expats. Maar liefst 84% gaf aan dat dit de redenen waren dat zij naar Spanje verhuisden. Andere, veelgenoemde zaken hadden betrekking op de gastvrijheid van de Spanjaarden en de manier van leven, die gericht is op gezondheid en geluk en minder op het verdienen van geld. De expats die naar Spanje verhuisd zijn, gaven aan geld minder belangrijk te vinden maar veel waarde hechten aan welzijn, vriendschappen, sociale en familieleven.

Amigos

Uit het rapport is gebleken dat Spanje één van de landen is waar het het makkelijkst is om nieuwe vrienden te maken. Spanje staat dan ook op de 5e plek op de lijst van meest gastvrije landen. Maar liefst 86% van de ondervraagden gaf aan dat de Spanjaarden zeer vriendelijk zijn, 42% bestempelden hen zelf als extreem vriendelijk. Dit gegeven is niet geheel onbelangrijk als men verhuist naar een land waar men niemand kent. Door deze vriendschappen kan de expat zich snel weer thuis voelen.

Gezondheidszorg

De gezondheidzorg is volgens de ondervraagde expats uitstekend geregeld. 34% is tevreden over de gezondheidszorg (t.o.v. 23% gemiddeld wereldwijd) en 39% daarvan zegt dat het uitstekend en ook betaalbaar is. Vooral ondervraagde expat-ouders die samen met hun kinderen zijn geëmigreerd zijn zeer tevreden, slechts 3% van hen gaf aan dat de gezondheidszorg tegenviel.

Families

Over het algemeen is Spanje een goede plek voor families met (opgroeiende) kinderen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat de Spanjaarden vriendelijk zijn tegen alle familieleden, van jong tot oud. Ook de kinderopvang werd door het overgrote deel, 85%, bestempeld als betaalbaar. Tegen deze voordelen staat echter wel een belangrijk tegendeel, namelijk: de kwaliteit van het Spaanse onderwijs voor de kinderen laat te wensen over. Slechts 11% van de ondervraagden was tevreden over dit onderwijs.

Voor- en nadelen

Ieder land kent voor- en nadelen, zo ook Spanje. Het is aan u om te beslissen of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Om u hierbij te helpen sommen wij een aantal van de voor- en nadelen van Spanje voor u op, gebaseerd op de ervaring van andere expats in het rapport van Internations. Gesteld kan worden dat het overgrote deel van de expats tevreden tot zeer tevreden is over hun leven in Spanje. Dit wordt grotendeels bepaald door het mooie weer, de lage kosten voor het levensonderhoud, de hoge mate van gastvrijheid van de locals en de hoge levenskwaliteit waarbij welzijn voorop staat. Het belangrijkste nadeel is de slechte economie. Dit leidt vervolgens weer tot een lage baanzekerheid, hoge belastingen en politieke instabiliteit. Ook het onderwijs vormt een belangrijk nadeel.

Bron: Spanje Vandaag

Ebook internationaal verhuizen

Gratis e-book
Tips bij internationaal verhuizen

Praktische tips in de voorbereiding, advies bij de keuze van het juiste verhuisbedrijf, inzicht in de opbouw van het verhuisbudget en natuurlijk onze bespaartips.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK