240-jaar-1

Interview Global mobility expert

expat_angela_05

Afgelopen januari bracht Global Mobility deskundige Angela Weinberger een bezoek aan Nederland. Tijdens haar verblijf gaf zij diverse presentaties, een gastles aan de Expatise Academy én een interview aan De Haan Verhuizingen. Als internationaal verhuisbedrijf vindt De Haan het heel belangrijk om expats een zo prettig mogelijke ervaring te bieden. Accurate kennis over Global Mobility is hiervoor essentieel.

“Alles heeft te maken met verwachtingen. Verhuizen naar een ander land gaat je niet in de koude kleren zitten. De impact van een relocation wordt vaak nog onderschat,” aldus Angela Weinberger, Intercultural Coach, Managing Director van Global People Transitions en gerenommeerd deskundige op het gebied van Global Mobility. In een gesprek met De Haan Verhuizingen vertelt ze over de onstuimige wereld van HR, ontstemde expats en de toekomst van de Global Mobility Manager.

Het is een koude dag in januari en we bevinden ons in een congreszaal van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Angela Weinberger komt op uitnodiging van de FEM (Forum for Expatriate Management) en opleidingsinstituut Expatise Academy haar kennis delen op het gebied van Global Mobility. Met haar charmante Duitse tongval en schat aan ervaring in de branche roept Angela, door intimi Angie genoemd, een zaal vol HR-professionals op om internationale werknemers en hun partner de beste expat ervaring die mogelijk is te bieden. Is dit nodig dan? Ze vertelt: “In de ruim 20 jaar dat ik actief ben in de HR-wereld, is het mij opgevallen dat het voor veel internationale talenten niet gemakkelijk is om naar een ander land te verhuizen. Niet alleen bieden bedrijven de expats wellicht een ander pakket aan vergoedingen dan verwacht. Het heeft ook, of misschien wel voornamelijk, te maken met het feit dat expats de impact van het internationaal verhuizen dikwijls zeer onderschat hebben”, aldus Angela. Ze legt ook uit dat er bijvoorbeeld veel boosheid en frustratie ontstaat wanneer de expat er bij terugkeer achter komt dat een gewenste promotie of baan aan hen voorbij is gegaan. Ze zijn simpelweg over het hoofd gezien. 

De volgende dag geeft Angela een gastcollege aan de studenten van de academische masteropleiding ‘HR & International Mobility’ op de Erasmus Universiteit. Deze opleiding wordt verzorgd door de Expatise Academy, waar Angela een warme band mee onderhoudt: “Mobility staat momenteel op een interessant kruispunt en heeft de mogelijkheid om uit de schaduw van de traditionele, administratieve HR-functie te kruipen om een meer strategische factor te worden binnen een bedrijf. De huidige trend is om het onder te brengen bij de Talent afdeling, maar in mijn optiek heeft Global Mobility een groter strategisch belang en zou het uiteindelijk moeten uitgroeien tot een zelfstandige functie. Ik draag hier graag mijn steentje aan bij. Door het delen van kennis, maar ook het creëren van een stukje bewustwording.” Angela benadrukt dat het niet iedereen gegeven is om in Global Mobility te werken. “Om in een dergelijke functie werkzaam te zijn moet je niet alleen effectief en sterk analytisch zijn, je moet tevens sociaal goed onderlegd zijn. Je fungeert min of meer als psycholoog voor zowel de werknemer als de eventuele partner.”

Het idee voor haar eigen bedrijf, Global People Transitions, had Angela al tijdens het afronden van haar studie International Business. Toch leek het haar goed om eerst wat jaren ervaring op te doen bij een aantal grote bedrijven. “Ik ben zelf werkzaam geweest in landen als de UK, India en uiteindelijk Zwitserland. Iedere keer had ik last van een zogenaamde cultuurshock. Het is goed om deze ervaring te hebben, het helpt mij met het begrijpen van de problemen waar expats tegenaan lopen,” vertelt ze.

Een belangrijk onderdeel van de expat-ervaring is de daadwerkelijke internationale verhuizing. Ze vertelt dat ze tijdens een seminar in contact is gekomen met Arend Reijm, directeur van De Haan Verhuizingen. Er was direct een klik. Ze blijken over veel onderwerpen in de branche dezelfde visie te delen. Ze vertelt: “De Haan is een familiebedrijf en werkt niet met ingehuurd personeel. Dit geeft vertrouwen en biedt de juiste ondersteuning voor een expat familie. Veel HR-managers kunnen dit waarderen en dat begrijp ik maar al te goed. In mijn functie zoek ik ook altijd naar internationale verhuisbedrijven die met eigen mensen werken. Dit draagt absoluut bij aan het bieden van de beste expat ervaring.”

Het enthousiasme waarmee Angela over haar vakgebied vertelt is aanstekelijk: “Het is ontzettend leuk om in Global Mobility te werken, er blijft altijd iets te leren. Iedereen in het werkveld heeft veel passie voor wat ze doen. Er is een groot gevoel van samenhorigheid. Waar het kan help je een ander. Deze emotie overheerst heel sterk.” Nadat je je een middag in haar wereld hebt ondergedompeld, kun je dit niet meer dan beamen. Mobility is een prachtige branche om in te mogen werken.

Meer lezen over Angela Weinberger? Haar website met informatief en uitermate vermakelijk blog is te vinden via deze link