240-jaar-1

Na 100 jaar boordlicht gevonden

boordlicht

Oud-schoolmeester Piet Verbruggen wist de hand er na 45 jaar op te leggen, nadat hij in 1959 de boot letterlijk miste. Het boordlicht blijkt namelijk van het motorschip ‘Alblasserdam’ te zijn, dat begin vorige eeuw in opdracht van gebroeders De Haan Transport uit Alblasserdam werd gebouwd.


“In 1959 kon ik het al kopen, maar toen zag ik er van af,” vertelt Verbruggen. “Maar ik wist wie hem had. Het heeft even geduurd, en daar staat hij dan toch.”

Historie

Motorschip Alblasserdam werd in 1915 gebouwd in opdracht van de broers Abram de Haan en Adriaan de Haan, voor het destijds immense bedrag van 2500 gulden. Rond 1960 lag de ms. Alblasserdam bij scheepswerf De Noord voor ombouw en daarbij werden ook de boordlichten geëlektrificeerd.
Timmerman Teun van ’t Hof zag dat de oude lampen in het schroot zouden verdwijnen en wist voor een bedrag van 10 gulden een prachtig boordlicht te bemachtigen.

Afhaken

Piet Verbruggen had die lamp toen kunnen kopen, want Van ’t Hof waren buren, maar Piet haakte toch af. Achteraf speet hem dat. De lamp verhuisde in de loop der jaren naar Beilen, maar dat wist Verbruggen. En het liet hem niet los. Hij wist dat het licht van de Alblasserdam af kwam. Zijn huidige buurman is Arend Reijm, directeur van De Haan verhuizingen, en de link was dus gelegd. Kortgeleden probeerde Verbruggen de eigenaren van het boordlicht, familie Smit, opnieuw te overtuigen dat het verkopen een nobele daad zou zijn, omdat de lamp dan terug naar De Haan zou gaan.

Overhandiging

En dat lukte. Afgelopen vrijdag vond de overhandiging plaats in de kantine van De Haan verhuizingen, in het bijzijn van broers Wim en Bert de Haan en Arend Reijm. “Toch heel bijzonder dat we dit terug hebben,” vertelt Wim de Haan.

“Het meeste van die oude zaken is verloren gegaan tijdens de oorlog. Dit is een prachtig aandenken aan ons bedrijf dat in 1777 opgericht werd.”

De overhandiging van het boordlicht, met v.l.n.r. Piet Verbruggen en Wim en Bert de Haan.