de-haan-245-jaar stempel

BBL mogelijkheden bij De Haan

DE HAAN_Groepsportret BBL-ers_091-1

Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid is ons internationale verhuisbedrijf al sinds jaar en dag lang een Erkend Leerbedrijf. Ben jij of ken jij iemand die bijvoorbeeld denkt aan leren en werken tegelijk? Dan is een beroepsbegeleidende leerweg (BBL) wellicht iets voor jou. We lieten zes BBL-ers binnen de Haan aan het woord om wat zaken op een rij te zetten.
Vlnr: Caine de Wit, Mike de Niet, Jessy Verwers, Sven de Bie, Ismael Rafael da Silva & Sanne Smit.

Redenen om te kiezen voor BBL

Binnen de beroepsbegeleidende leerweg ga je één dag per week naar school en werk je 4 dagen bij een leerbedrijf, bijvoorbeeld bij De Haan. Dat is fijn als je liever leert vanuit de praktijk en met je handen werkt dan vanuit de boekentheorie en met je hoofd. Sven de Bie bijvoorbeeld had zelf al het gevoel na een eerder gestopte opleiding dat vier dagen school niet voor hem ging werken.

Richtingen binnen BBL

Binnen het BBL kan je kiezen voor verschillende sectoren. Ismael Rafael da Silva, BBL-er bij De Haan, koos bijvoorbeeld voor de opleiding Logistiek Supervisor vanwege de doorgroeimogelijkheden die hij ziet. Jessy Verwers koos Logistiek Teamleider, een andere ruime richting waarmee je veel kanten op kan. Sanne Smit daarentegen ziet zichzelf wel achter het stuur om wat van de wereld te zien en koos daarom Vrachtwagen Chauffeur.

Hoe kies je een BBL-leerbedrijf

Ga je op zoek naar een leerbedrijf, let dan op de volgende dingen:

  • Biedt het leerbedrijf jou de mogelijkheid om je kennis uit te breiden?
  • Welke werkzaamheden kan het leerbedrijf jou bieden?
  • Passen de mogelijkheden van het leerbedrijf bij jou?
  • Is er iemand die jou binnen het leerbedrijf kan begeleiden?

Uitdagingen die je als BBL-er tegenkomt

Ook bij een leerbedrijf moet je jezelf inwerken en vinden. Iedere dag kom je namelijk nieuwe en verschillende mensen tegen. In het begin is het zoeken hoe je je moet bewegen binnen de groep. Daarbij is communicatie erg belangrijk.
Realiseer je dat alleen jij en niet het bedrijf verantwoordelijk is voor het toepassen van het in de praktijk geleerde en behalen van je diploma. Gaat dit stroef, meld dit dan bij je leerbedrijf en school.

Wat leer je bij een BBL-leerbedrijf

In de praktijk leer je door jouw diverse werkzaamheden hoe het gaat op de werkvloer. Ismael kijkt er bijvoorbeeld naar uit met behulp van zijn schoolopdrachten meer te leren over de loods werkzaamheden binnen De Haan. Sven leert momenteel veel over de loods materialen en van de ervaren verhuizers bij De Haan. Caine de Wit bijvoorbeeld kwam erachter dat hij liever volledig werkt en besloot daarom voor nu met het BBL-traject te stoppen. Ook Jessy heeft een goede tip: werk uitgebreid en netjes in het schrijven van papieren. Sanne heeft haar uitdaging gevonden in het correct tillen en inzetten van hulpmiddelen zodat het verhuiswerk niet te belastend wordt.

Mentorschap binnen De Haan

Bij familieverhuisbedrijf De Haan staan zes kernwaarden centraal: Klantgericht, Passie, Persoonlijk, Vakmanschap, Resultaatgericht en Integer.  Om ervoor te zorgen dat dit wordt overgedragen en er veilig wordt gewerkt, heeft De Haan sinds kort een mentorprogramma. Hierin worden nieuwe medewerkers, en dus ook BBL-ers, persoonlijk begeleid door ervaren De Haan medewerkers.  Sanne is onder de indruk van het geduld van haar ‘’buddy’’. Ze kan bij hem terecht voor vragen en uitleg en dat geeft veel werkplezier. Zo leer jij van hen en zij van jou, aldus Warehouse Supervisor Pieter van Loij die Praktijkbegeleider is en op deze manier betrokken is bij dit relatief nieuwe programma.

Ook aan de slag bij De Haan?

Is je interesse gewekt in onze dynamische organisatie waar van elkaar leren en plezier hebben in je werk centraal staan? Neem dan contact op met HR -Manager Helma Rutten-Reniers via helma.rutten@dehaan.nl.