de-haan-245-jaar stempel

17 dingen die veranderen na een internationale verhuizing

17 Things that change forever when you live abroad

Wanneer je naar het buitenland verhuist en daar woont, krijg je iedere dag te maken met nieuwe obstakels, leer je jezelf op een andere manier kennen, verwonder je je over je eigen capaciteiten en de wereld. Je leert, verbreedt je horizon, vergeet dingen, krijgt heimwee en maakt herinneringen die je nooit meer zult vergeten. Als je ooit in het buitenland hebt gewoond of een lange reis hebt gemaakt dan is de kans groot dat je deze 17 dingen herkent.

1. Adrenaline wordt onderdeel van je leven.

Vanaf het moment dat je beslist om internationaal te gaan verhuizen, verandert je leven in een rollercoaster van emoties. Nieuwe plaatsen, gewoontes, uitdagingen en mensen zijn vanaf nu aan de orde van de dag. Dit soort veranderingen zouden je moeten beangstigen maar in tegendeel: het is buitengewoon verslavend.

2. En wanneer je terug naar ‘huis’ gaat, is alles gewoon nog hetzelfde.

Iedere keer als je terug naar huis gaat, verbaas je je over het feit hoe gewoon alles is gebleven. En dat terwijl jouw leven de afgelopen tijd in treinvaart en non-stop is veranderd. Nu ben je in je thuisland op vakantie en klaar om al jouw ervaringen en anekdotes, die zich de afgelopen tijd opgestapeld hebben, aan iedereen te vertellen.

3. Je komt enerzijds woorden te kort en anderzijds loop je over van alles wat je wilt vertellen.

Wanneer iemand naar je nieuwe leven vraagt, ontbreekt het je aan de juiste woorden om daarover te vertellen. Later, tijdens een ander gesprek, moet je echter je best doen om je in te houden en je tong in te slikken om te voorkomen dat je iedereen overweldigt met jouw avonturen.

4. Je realiseert je nu dat moed overgewaardeerd wordt.

Iedereen vertelt je keer op keer hoe moedig je bent en hoe zij, als ze niet zo bang geweest waren, ook best naar het buitenland zouden willen verhuizen. Hoewel ook jij bang bent geweest, weet je dat moed slechts in 10% van al jouw beslissingen een rol speelde. De andere 90% waren puur en alleen omdat je het in je hart zo graag wilde.

5. En opeens ben je vrij.

Ook al ben je altijd al vrij geweest, vrijheid ervaar je nu heel anders. Je hebt alle comfort van je vorige thuisland op kunnen geven en realiseert je dat je je in je nieuwe thuisland, vele kilometers verderop, ook prima kunt redden. Je hebt het gevoel dat je alles aankunt!

6. Je spreekt niet langer slechts één taal.

Soms gebruik je onbewust een woord uit een andere taal in je zin of weet je precies wat je wilt zeggen maar kun je niet op het woord in de juiste vertaling komen. Wanneer je dagelijks een andere taal spreekt, leer je een nieuwe taal en ontleer je je oude op hetzelfde moment. Daarom betrap je jezelf er constant op dat je zinnen in jouw moedertaal leest om te voorkomen dat je deze vergeet.

7. Je leert mensen los te laten en te genieten.

Inmiddels realiseer je je dat de meeste dingen en mensen slechts voor een korte tijd in je leven zullen zijn.

8. Je hebt alles in tweevoud.

Twee simkaarten, twee bibliotheekkaarten, twee bankrekeningen en twee verschillende valuta in je portemonnee.

9. Normaal? Wat is normaal?

Wanneer je in het buitenland woont, realiseer je je al snel dat ‘normaal’ slechts sociaal of cultureel geaccepteerd betekent. Wanneer je in het avontuur van een internationale verhuizing duikt, verandert jouw idee van ‘normaal’ al snel. Je leert dat er meerdere manieren zijn om iets te doen en dat vindt je prima.

10. Je wordt een toerist in je eigen stad.

Die ene toeristische trekpleister die je nog niet bezocht hebt in jouw stad, is slechts één van de vele plekken waar je nog heen wilt. Je wordt al snel een gids in eigen stad. Wanneer iemand echter op bezoek komt en om tips vraagt, vindt je het lastig om bepaalde plekken aan te raden. Wat jou betreft moeten ze gewoon overal heen.

10. Je leert geduldig te zijn en om hulp te vragen.

Wanneer je in het buitenland woont, kunnen de kleinste handelingen soms enorme opgaven zijn. Constant ervaar je paniekmomenten maar al snel wordt je geduldiger dan je ooit bent geweest. Je accepteert dat vragen om hulp soms onvermijdelijk is en helemaal niks om je voor te schamen.

12. Tijd wordt gemeten aan de hand van leuke en minder leuke momenten.

Aan de ene kant krijg je berichten van thuis over een verjaardag die je gemist hebt, het overlijden van een dierbare waar je geen afscheid van hebt kunnen nemen en andere gebeurtenissen waar je niet bij kunt zijn. Aan de andere kant gaat je leven in je nieuwe thuisland onverminderd en razendsnel voorbij. De tijd gaat nu zo anders voorbij dat je geleerd hebt om deze op een andere manier te meten, bijvoorbeeld aan de hand van een leuk Skypegesprek met je familie of een gezellig uitje met je nieuwe vrienden.

13. Heimwee overvalt je wanneer je het het minst verwacht.

Eten, een liedje of een bepaalde geur. Deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat je je opeens overweldigd voelt door een gevoel van heimwee. Je mist op die momenten dingen waarvan je nooit verwacht had dat je ze zou missen en je zou er alles aan doen om terug te gaan, al is het maar voor heel even.

14. Maar je weet inmiddels dat ‘waar’ niet belangrijk is maar ‘wanneer’ en ‘hoe’ er wel toe doen.

Diep van binnen weet je dat het niet een bepaalde plek is die je mist maar een magische samenloop van de juiste plek, het juiste moment en de mensen waar je van houdt. Overal waar je ooit gewoond hebt, is een stukje van jou gebleven en soms is teruggaan naar die plekken onvoldoende om het gevoel van heimwee te laten verdwenen omdat het je je toch niet compleet voelt.

15. Je verandert.

Een internationale verhuizingen zal jouw leven en wie jij bent grondig veranderen. Het zal je hele bestaan, alle zekerheden en angsten flink overhoop gooien. Misschien realiseer je je het niet of wil je het nog niet geloven maar er komt een moment waarop je je realiseert dat deze ervaringen je wel degelijk veranderd hebben.

16. Al jouw spullen passen in één koffer.

Vanaf het moment dat je je hele leven in een koffer stopt, zal ‘thuis’ nooit meer hetzelfde zijn. Bijna alles kan vervangen worden. Op een gegeven moment realiseer je je dat ‘thuis’ is niet perse een plek is maar bijvoorbeeld bestaat uit degene waar je jouw leven mee deelt of de mensen die je hebt achtergelaten.

17. Je kunt het nooit meer terugdraaien.

Je weet nu wat het betekent om alles op te geven en helemaal opnieuw te beginnen. Je realiseert je dat de wereld zo groot en onbeschrijfelijk mooi is. Je kunt je niet voorstellen ooit te stoppen met reizen en het ontdekken van nieuwe plekken.

Bron: Más Edimburgo

 

Ebook internationaal verhuizen

Gratis e-book
Tips bij internationaal verhuizen

Praktische tips in de voorbereiding, advies bij de keuze van het juiste verhuisbedrijf, inzicht in de opbouw van het verhuisbudget en natuurlijk onze bespaartips.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK