240-jaar-1

Top 19 beste landen voor gezinnen met kinderen

Top 19 landen families

Er komt een hoop kijken bij een internationale verhuizing, van het regelen van visa, werk, huisvesting en het uitzoeken van de inboedel. Logischerwijs spelen een kinderen binnen dit hele proces een belangrijke rol. Staat het huis wel in een kindervriendelijke wijk en dichtbij school? Zijn er geschikte Nederlandse of internationale scholen in uw nieuwe thuisland? En hoe zit het met kinderopvang en gezondheidszorg? Om u te helpen hebben wij daarom de top 19 beste landen voor gezinnen met kinderen opgesteld, aan de hand van de Expat Insider. Expat Insider is een rapport opgesteld door Internations dat landen onderzoekt en beoordeelt aan de hand van de ervaring van expats woonachtig in dat land.

Een specifiek onderdeel van dit rapport was de ‘Family Life Index’. Dit onderdeel had betrekking op 45 landen en er werd hierbij gekeken naar uiteenlopende onderwerpen, zoals veiligheid, kinderopvang, onderwijs en gezondheidszorg. Eenieder van deze landen werd door tenminste 31 respondenten beoordeeld om zo tot een betrouwbaar oordeel te kunnen komen.

19. Zuid-Korea

Een belangrijke reden waarom Zuid-Korea hoog scoort in de Family Life Index is het onderwijs. Het onderwijs in dit land is goed geregeld en er zijn veel goede scholen. Maar liefst 43% van de ondervraagde expat-ouders gaf aan dat de kwaliteit van het onderwijs excellent is.

18. Mexico

Mexico staat op de 18e plek vanwege de goede balans tussen werk en privé. Werknemers krijgen volgens het rapport voldoende vrije tijd om met hun gezin door te brengen. Daarnaast zijn de Mexicanen gastvrij en vriendelijk, vooral tegenover gezinnen met kinderen. De kosten voor gezondheidszorg en onderwijs liggen laag. De kwaliteit van het onderwijs laat echter volgens de ondervraagde expat-ouders wel te wensen over. 

17. Filipijnen

De hoge mate van welzijn en de hoge kwaliteit van het onderwijs maken de Filipijnen tot een kindvriendelijk land. De kosten voor gezondheidszorg en onderwijs werden als zeer betaalbaar bestempeld door een groot deel van de ondervraagden. Daarnaast is de bevolking heel vriendelijk, vooral tegen kinderen.

16. Singapore

Vooral op het gebied van het welzijn van het gehele gezin en de veiligheid van de kinderen scoort het land goed. Maar liefst 80% van de ondervraagden voelt zich veilig. Gezondheidszorg en onderwijs zijn ook goed geregeld in Singapore maar daar is de prijs wel naar, 36% van de ondervraagde expat-ouders bestempelden de kosten als hoog. Daartegenover staat dat de kwaliteit van het milieu in Singapore is hoog dus de kans dat men ziek wordt, is hierdoor kleiner. 

15. Zuid-Afrika

Zuid-Afrika scoort vooral goed op het gebied van het aanbod van kinderopvang en onderwijs. Het land kent veel vormen van entertainment en activiteiten voor kinderen in uiteenlopende leeftijden, zoals zogenoemde adventure clubs, waardoor het land als kindvriendelijk aangemerkt kan worden. Op het gebied van het welzijn van het gehele gezin scoort het land echter beduidend slechter dan het gemiddelde.

14. Luxemburg

Vooral het welzijn van het gehele gezin en de veiligheid van de kinderen worden hoog gewaardeerd door de ondervraagde expat-ouders. De aanwezigheid van kinderopvang en scholen laat echter wel te wensen over.

13. Nederland

Ook ons kleine kikkerlandje heeft een plaats weten te bemachtigen in de top 19. Vooral de aanwezigheid van scholen en opvang en de kwaliteit van het onderwijs scoorden goed bij de ondervraagde expat-ouders. De kosten van het onderwijs en de opvang zijn echter hoog en liggen hoger dan het overgrote deel van de andere landen in deze top 19, op Australië en Singapore na.

12. Polen

De lage kosten voor onderwijs en kinderopvang maken Polen tot een kindervriendelijk land. Ook de kwaliteit van dit onderwijs werd goed beoordeeld door ondervraagde expats. Op het gebied van het complete welzijn van het gezin scoort het land echter middelmatig.

11. Frankrijk

Frankrijk scoort goed op het gebied van de kosten voor onderwijs en kinderopvang. De kosten zijn laag en de kwaliteit is goed. Ook de balans tussen werk en privé werd hoog gewaardeerd door de ondervraagden. Franse werknemers werken gemiddeld zo’n 36.1 uren per week ten opzichte van 41.4 uren gemiddeld wereldwijd. Expats krijgen dus voldoende tijd om met hun gezin door te brengen.

10. Duitsland

De kosten voor onderwijs en kinderopvang liggen in Duitsland laag en het aanbod is groot. Gezinnen lopen echter wel tegen een taalbarrière aan en beoordeelden de Duitse bevolking als onvriendelijk. Om die reden kiezen veel van de ondervraagde expat-ouders voor internationale scholen voor hun kinderen. Ook de gezondheid(szorg) en veiligheid van kinderen werd hoog gewaardeerd door de ondervraagde expats.

9. België

België scoort over het algemeen goed op alle pijlers van de Family Life Index. Een belangrijke ontwikkeling is de toename van het aanbod van kinderopvang in België. Waar de aanwezigheid van deze zaken in 2015 door een deel van de ondervraagden werd benoemd, kwam dit onderwerp dit jaar helemaal niet aan bod.

8. Taiwan

De kwaliteit van het onderwijs in Taiwan werd hoog gewaardeerd door de ondervraagde expat-ouders. Daarnaast kwam uit het onderzoek dat het goed gesteld is met het gevoel van veiligheid van de kinderen. De lokale bevolking is vriendelijk en gastvrij, vooral tegen gezinnen met kinderen.

7. Australië

Ook down under is het leven als gezin aangenaam. Australië veroverde de eerste plaats op het algemene welzijn van het hele gezin en scoorde daarnaast goed binnen alle andere pijlers van de Family Life Index. Vooral de gezondheid en veiligheid van de kinderen werd hoog gewaardeerd door de ondervraagde expat-ouders.

6. Noorwegen

In Noorwegen liggen de kosten voor kinderopvang en onderwijs laag. Het land heeft dit jaar daarnaast flink gewonnen op het gebied van tevredenheid door een ontwikkeling op het gebied van de opties van kinderopvang. Waar het land in 2015 op de 17e plek stond, staat het land in 2016 mede dankzij deze ontwikkeling een jaar later op de 6e plek in de ranking van tevredenheid over onderwijs en opvang.

5. Zweden

Hoewel het land nog altijd goed scoorde op het gebied van de kwaliteit van het onderwijs, is er wel sprake van een daling in de tevredenheid hierover. Een oorzaak hiervoor zou de crisis binnen het Zweedse onderwijssysteem kunnen zijn. Op het gebied van de kosten voor onderwijs en kinderopvang staat het land op tweede plek. De kosten zijn dus laag en de kwaliteit hoog.

4. Oostenrijk

Vorig jaar stond Oostenrijk binnen bijna iedere categorie op de eerste plek. In 2016 zijn ze echter gezakt naar de vierde plek. Op het gebied van welzijn van het gezin en de kwaliteit van onderwijs is het land een aantal plaatsen gedaald. Hoewel er sprake is van een daling, worden deze zaken nog altijd hoog gewaardeerd door de ondervraagden. Maar liefst 85% is tevreden over de kwaliteit van het onderwijs en 87% over de veiligheid en het welzijn van de kinderen. Op het gebied van vriendelijkheid tegenover expatgezinnen met kinderen scoorde het land altijd al erg slecht.

3. Israël

Israël scoort goed op alle pijlers en steeg dit jaar zelfs een plekje in de Family Life Index. Vooral de kwaliteit van het onderwijs, vriendelijkheid tegenover gezinnen met kinderen en grote aantal opties voor kinderopvang en onderwijs werden hoog gewaardeerd door de ondervraagde expat-ouders. Op het gebied van het gevoel van veiligheid voor de kinderen scoort het land echter een stuk slechter en staat daarmee op de 25e plek.

2. Tsjechië

Grote winst voor Tsjechië in de Family Life Index dit jaar. Het land steeg van plaats 14 in 2014 naar plaats 2. Vooral het aanbod van opvang en onderwijs en de lage kosten werden hoog gewaardeerd door de ondervraagden. Maar liefst 74% bestempelde deze kosten als zeer betaalbaar. Op het gebied van de kwaliteit van het onderwijs kan volgens de ondervraagde expat-ouders verbeterd worden. Hoewel 81% tevreden is, staat het land slechts op 13e plaats binnen deze categorie.

1. Finland

De grote winnaar in de Family Life Index is Finland. In de ranking van de kwaliteit van het onderwijs, de kosten en het aanbod van onderwijs en kinderopvang staat het land op de eerste plek. Maar liefst 70% van de ondervraagden bestempelden het onderwijs als excellent, ten opzichte van 21% gemiddeld wereldwijd. Daarnaast had geen enkele ondervraagde expat-ouder iets aan te merken over de veiligheid, gezondheid en welzijn van hun kinderen. Daarentegen belandde het land op het gebied van de tevredenheid van de ouders over het familieleven in het algemeen slechts op de 25e plek. 

Bron: Business Insider

e-book verhuizen met kinderen

Gratis e-book
Verhuizen met kinderen

Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis, met name voor kinderen. Wij verzamelden tips van experts, zodat u en uw kinderen goed voorbereid zijn.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK