de-haan-245-jaar stempel

Leven in Frankrijk: gastronomie, cultuur en reizen

Leven in Frankrijk _ Valensole, Frankrijk _ photo Pixabay rdlaw

Genieten van de zon vanuit uw ruime woning met een tuin vol lavendel en een glas wijn in de hand? Droomt u steeds vaker van een leven in Frankrijk? Dan wilt u ons blog echt lezen. Wij geven u een inspirerend voorbeeld van hoe leven in Frankrijk eruit kan zien. 

Leven in Frankrijk: iets voor u?

U kent Frankrijk al redelijk goed door bezoeken aan La Douce France tijdens uw vakanties. Inmiddels mijmert u steeds vaker over een leven in Frankrijk opbouwen. Maak uw dromen waar door te verhuizen naar Frankrijk. Maar wat moet u zich allemaal voorstellen bij leven in Frankrijk? Verschilt het veel met het land waar u nu woont?

Hierover, en meer, leest u in dit blog aan de hand van een gesprek met Bert Spierenburg die in het midden van Frankrijk in de Auvergne leeft sinds maart 2019 na 12 jaar Curaçao.

Bert:’’ Het is hier op het platteland van Puy de Dome, waar wij in Frankrijk leven, gemoedelijker. De mensen zijn zeer behulpzaam, misschien in de grote steden wat minder. Ik werk een heel stuk minder. Klussen is mijn hobby en we hebben een oude hooischuur omgebouwd naar een woonhuis. Zo doen we eigenlijk wat we leuk vinden, genieten vooral van de omgeving, de natuur en de leuke terrasjes.

Klimaat, veelzijdig landschap en bourgondisch leven

Symbolisch voor leven in Frankrijk is de levensvreugde of ‘’joie de vivre’’. En vergeet vooral niet de overvloedige keuze aan wijn die overal geboden wordt. Het bourgondische leven dat hiermee onlosmakelijk is verbonden, is een grote reden om te overwegen in Frankrijk te gaan leven.

Daarnaast is het Franse landschap erg veelzijdig en daardoor een lust om in te reizen. U kunt bijvoorbeeld bergen beklimmen, maar ook heerlijk genieten van kleine dorpjes en prachtige kusten. 

De Franse favorieten in de Auvergne van de heer Spierenburg zijn de sfeervolle plaats Vichy met zijn kuuroorden en prachtige gebouwen, vulkaangebied Puy de Dome en de gemoedelijke stad vol oude straatjes en musea Clermont-Ferrand. Wie wil daar niet In Frankrijk leven? 

Beleef het cultureel leven in Frankrijk

Fransen leiden een rijk cultureel leven. De monumentale panden in grote steden zijn talrijk en een rijke geschiedenis ligt daaraan ten grondslag om te ontdekken.

Wanneer u in Frankrijk gaat wonen, is het belangrijk dat u respectvol met tradities ter plekke omgaat. U beschouwt het zelf wellicht ook al als uw tweede vaderland.

Soms moet je wel aan tradities wennen als je in Frankrijk leeft. Hier zijn nog steeds veel winkels van 12:00 tot 14:00 uur dicht. Het wordt wel minder, maar we stoten nog met regelmaat onze neus, het blijft een dingetje. Dat ze hier nog steeds cheques uitschrijven bij de supermarkt en dergelijke wordt gelukkig ook minder, maar wij moeten soms nog een cheque opsturen voor een bepaalde betaling, vertelt Bert.  

Leven in Frankrijk: de taal

Het leren van de Franse taal is wellicht niet de leukste bezigheid waaraan u denkt bij leven in Frankrijk. Leven in Frankrijk is echter anders dan een vakantie. Het leren van de taal is namelijk belangrijk voor uw sociale contacten. Hoe beter deze zullen zijn, des te sneller u zich thuis zal voelen in het Franse leven. 

Hoe ervaart Bert Spierenburg dit? Hij blijft Frans een lastige taal vinden, maar ze kunnen zich goed redden. Bert: "De mensen zijn behulpzaam, zolang je maar in het Frans begint ...en als het dan te technisch Frans wordt, gaan ze vaak op zoek naar iemand die Engels spreekt. In de grote stad is dat wel anders, maar over het algemeen zijn er toch wel steeds meer mensen die Engels spreken (of proberen)". 

Kan ik zomaar in Frankrijk leven?

U vraagt zich misschien af: kan ik als Nederlander ook in Frankrijk leven?
Als EU-burger heeft u het recht in Frankrijk te leven, indien u aan deze eisen voldoet: 

  1. Geldig paspoort tonen waaruit blijkt dat u een burger uit de EU bent.
  2. Verblijf in Frankrijk van maximaal drie maanden.
  3. Bij een verblijf langer dan 6 maanden: inschrijfbewijs bij het gemeentehuis van de plaats in Frankrijk waar u leeft.

Overigens wordt voor het openen van een bankrekening in Frankrijk veelal niet gewerkt met een inschrijvingsbewijs van de gemeente, maar veelal met een 'justificatif de domicile'. Dit is de rekening van ofwel gas, water of licht waarmee u indirect eigenlijk aantoont dat u in Frankrijk bent gevestigd.

Gaat u permanent in Frankrijk leven? De Nederlandse overheid vraagt om uitschrijving uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u meer dan 8 maanden in Frankrijk verblijft in een periode van één jaar. 

Waar (het beste) leven in Frankrijk?

Frankrijk is een populair land om te leven. Vele Nederlanders vertrekken jaarlijks na veel wikken en wegen naar Frankrijk om er te leven. Op het Franse platteland is men vaak blij als u daar in Frankrijk gaat leven. Uw aankoop van lokale producten houdt de plaatselijke bakker en slager in stand en zorgt ervoor dat het er leefbaar blijft. 

Waar (het beste) leven in Frankrijk, vraagt u? Wij sommen graag een aantal populaire plekken voor u op:       

  • Côte d'Azur
  • Provence
  • Aquitaine
  • Vendée
  • Normandië
  • Parijs

Ook leven in Frankrijk?

Voilà! Lijkt het u wat om te leven in Frankrijk en heeft u al uw zaken al geregeld? Dan neemt De Haan Verhuizingen graag de verhuizing voor u uit handen. Zodat u al kunt beginnen met dromen over de zon, het glaasje wijn en de heerlijke Franse keuken. 

Vraag prijsindicatie aan