de-haan-245-jaar stempel

Waarom zijn Nederlanders zo goed in het spreken van Engels?

Why are the Dutch so good at speaking English

Het is bekend: de Nederlanders staan op de eerste plaats wat betreft Engelse vaardigheden, en dat verbaast ons niet. Wil je weten hoe – en waarom – Nederlanders zo voortreffelijk Engels kunnen spreken? Scroll naar beneden voor de resultaten van het onderzoek en onze uitleg. 

Nederland staat op #1 van 111 landen en regio's wat betreft Engelse vaardigheden

Onderzoek van EF toont aan dat Nederland op de eerste plaats staat van 111 andere landen en regio's wat betreft Engelse vaardigheden. Ze analyseerden 2,1 miljoen EF SET Engelse tests die volwassenen in 2021 aflegden om tot dit resultaat te komen. Dit betekent dat Nederlanders buitengewoon goed zijn in het Engels. En natuurlijk wil je weten waarom en hoe ze de besten van de klas zijn geworden.

Amsterdam heeft een zeer hoog niveau van Engelse vaardigheden

Het is geen verrassing dat de grootste steden de beste scores hadden voor het Engels, wat interessant is als je overweegt naar een ander land te verhuizen. Wil je naar Nederland verhuizen? Dan wil je natuurlijk weten welke stad het beste scoorde. Het is geen verrassing dat Amsterdam – de grootste stad van Nederland – de hoogste score had. Verhuizen naar Amsterdam lijkt tot nu toe een goed plan. Als de fietsen, het bier en de gezellige grachten niet genoeg zijn om je over de streep te trekken, kan dit onderzoek het verschil maken.

Wat betekent dit onderzoek?

Engelse vaardigheden zijn zeer algemene termen om over te praten. Wat betekent het dat Nederland op de eerste plaats staat? Het betekent dat Nederlanders genuanceerde en passende taal gebruiken in sociale situaties – wat geweldig is in een café of zoals de Nederlanders het noemen: de kroeg. Ze lezen ook geavanceerde teksten met gemak en weten hoe ze een contract moeten onderhandelen met een moedertaalspreker. Perfect als je je carrière in Nederland wilt voortzetten!

Waarom zijn Nederlanders zo goed in het spreken van Engels?

Er zijn een paar redenen waarom Nederlanders zo hoog scoren in het EF-onderzoek.

Ten eerste luisteren we van jongs af aan naar Engelse tv-shows. We dubben geen Engelse films of series zoals sommige andere Europese landen doen (zoals Duitsland). Daarom lijken we Engels te begrijpen van jongs af aan.

Ten tweede hebben we op school Engelse lessen vanaf zeer jonge leeftijd. De meeste scholen geven Engels als vak vanaf de kleuterschool (beginnend wanneer kinderen vier jaar oud zijn). we hebben Engels als verplicht vak totdat we afstuderen aan de middelbare school op zestien- of zeventienjarige leeftijd. Gedurende de hogeschool of universiteit worden sommige vakken (of zelfs hele studieprogramma's) alleen in het Engels aangeboden. Dat is de reden waarom veel internationale studenten ervoor kiezen om in Nederland te studeren.

Ten slotte hebben Nederlanders een zeer internationale mentaliteit. Het land is klein en daarom kiezen veel mensen ervoor om internationaal te werken of in een internationaal bedrijf met wereldwijde belangen.

Verhuizen naar Nederland? Je hoeft niet meteen Nederlands te leren

Dus overweeg je een verhuizing naar Nederland? Dan hoef je de moeilijke taal niet meteen te leren. Dat is een groot voordeel!

Wil je meer weten over verhuizen naar Nederland? De Haan kan je internationale verhuizing terug naar Nederland van A tot Z regelen, maakt niet uit waar ter wereld je bent. We zorgen voor jou en je spullen bij elke stap. Verhuis je terug naar Nederland? Dan helpen we je, samen met onze partners in het land van herkomst, met het verzamelen van de juiste exportdocumentatie om je inboedel naar Nederland te importeren en in te klaren.