de-haan-245-jaar stempel

Wat is het beste land om naar te emigreren?

Verhuizen naar Zwitserland Eten en drinken

U overweegt misschien in een ander land dan Nederland te gaan wonen. Wat zouden dan de beste landen zijn om naar te emigreren? Wij gingen voor u op zoek naar antwoorden. In dit blog leest u over onderwerpen rondom de beste landen als verhuisbestemmingen om naar te emigreren. Wij hopen dat het u helpt in uw oriëntatie.

Beste landen om naar te emigreren? Redenen

Natuurlijk speelt bij uw keuze wat de beste landen zijn om naar te emigreren de reden mee. Overweegt u deze belangrijke stap voor internationaal verhuizen vanwege studie, werken, wonen, liefde, een nieuwe uitdaging of een levensstijlkeuze zoals bijvoorbeeld het genieten van uw pensioen? Bij iedere afzonderlijke reden om op zoek te gaan naar het beste land om naar te emigreren, zullen andere factoren een rol gaan spelen. 

Daarnaast is uw gezinssamenstelling bepalend. Het beste land om naar te emigreren, is met kinderen wellicht anders dan wanneer u als expat zonder gezin het beste land om naar te emigreren, probeert te vinden.

Op basis van welke factoren beslissen mensen wat voor de beste landen zijn om naar te emigreren?

Internations is één van de grootste netwerken voor mensen die in het buitenland wonen en werken. Zij onderzoeken sinds 2014 meerder aspecten in landen en beoordelen aan de hand van de ervaring van bijna 12.000 respondenten uit 177 nationaliteiten woonachtig in 181 landen wat het beste land is om te wonen.

Het resultaat is te vinden is hun jaarlijkse Expat Insider rapport. Dit zijn de factoren die in dit rapport worden meegenomen om tot een overwogen keuze te komen wat het beste land is om in te wonen, en wellicht het beste land om naar te emigreren, met als onze kanttekening dat dit door ‘expat-ogen’ is gezien:

 • Kwaliteit van leven
  Waaronder vrijetijdsmogelijkheden, kwaliteit van de omgeving, persoonlijk of familiegeluk, reizen & transport, gezondheid en veiligheid als categorieën worden geschaard. 
 • Gemak van settelen
  Denk hierbij aan welkom voelen, vriendelijkheid in dit land en het vinden van vrienden en taal.

 • Werken in het buitenland
  Met baan, carrièremogelijkheden en werk-privé balans als subcategorieën. 

 • Persoonlijke financiën
  Kosten van levensonderhoud en andere financiële aspecten die van belang kunnen zijn om mee te wegen bij het kiezen van beste landen om naar te emigreren. 

Naar welk land kunt u het beste emigreren? Top 10

De Haan nam een kijkje in het rapport voor de totaal 52 landen die de top 10 scoorden om in te wonen volgens de geïnterviewde expats. Dit zijn de beste landen om nar te emigreren. Deze landen vormden de top 10 van beste landen om in te wonen voor 2022:

 1. Mexico
 2. Indonesië
 3. Taiwan
 4. Portugal
 5. Spanje
 6. Verenigde Arabische Emiraten
 7. Vietnam
 8. Thailand
 9. Australië
 10. Singapore

De beste landen in Europa om naar te emigreren

Welke andere landen in Europa, na Portugal en Spanje,  scoorden daarna als het beste land in Europa om in te wonen? We zetten ze hier voor u op een rijtje: 

 1. Estland
 2. Zwitserland
 3. Oostenrijk
 4. Hongarije
 5. Polen
 6. België
 7. Denemarken
 8. Frankrijk
 9. Finland
 10. Noorwegen
 11. Zweden
 12. Griekenland
 13. Duitsland

Is Zwitserland het beste land om in te wonen?

In 2022 pakte Zwitserland de 19de plaats in deze ranking door expats in welke land het het beste wonen is.
Expats beoordeelden met name de kwaliteit van leven met zijn prachtige natuur en schone lucht heel hoog (respectievelijk zesde en tweede plaats van alle landen in deze categorie) als goede reden om naar Zwitserland te verhuizen. Zwitserland is vredig om in te wonen en politiek stabiel. De mogelijkheid tot reizen en beschikbaarheid van vervoer is alom aanwezig in Zwitserland (zesde plaats van alle landen).

De redenen waarom Zwitserland toch niet in de overall top 10 beste landen om in te wonen belandde:
- Hoge ziektekosten (25ste plaats van alle landen in deze categorie);
- Moeilijk om lokale vrienden te maken / socializen / settlen (43ste plaats van alle landen in deze categorie);
- Erg duur inclusief moeilijke expat huizenmarkt en hoge kosten.

Naar welk landen kunt u dan het beste niet emigreren?

Deze landen haalden het slechts tot de laatste tien landen in de overall beoordeling voor expats om in te wonen. De onderste drie met name vanwege de hoge kosten van levensonderhoud: 

 1. Malta
 2. Italië
 3. Turkije
 4. Zuid Afrika
 5. Japan
 6. Luxemburg
 7. Cyprus
 8. Hong Kong
 9. Nieuw Zeeland
 10. Koeweit 

Bekijk hier het volledige originele rapport en de bron: https://www.internations.org/expat-insider/2022/best-and-worst-places-for-expats-40242 

Het beste land om naar te emigreren gekozen? De Haan helpt u internationaal verhuizen.

Hopelijk heeft bovenstaande beste land om in te wonen informatie u verder geholpen met oriënteren. Als u te zijner tijd zover bent om te verhuizen naar het beste land van uw keuze, helpt onze internationale verhuisbedrijf u graag met een uitgebreid keuzepakket aan mogelijke verhuisdiensten.

Vraag prijsindicatie aan