de-haan-245-jaar stempel

Wonen in Portugal: zo kan dat er voor u uitzien

Moving to Portugal

Kijk de zon tegemoet in de Algarve of geniet van de bruisende stad Lissabon. Droomt u al jaren van wonen in Portugal? Dan wilt u dit blog zeker lezen. Wij geven u een voorbeeld van hoe wonen in Portugal er voor u uit kunt zien.

Permanent wonen in Portugal

Maak uw droom werkelijkheid door te verhuizen naar Portugal. U heeft het land wellicht al vaker bezocht tijdens een zomervakantie en u ziet het wel zitten om zich hier permanent te vestigen. Maar wat moet u zich allemaal voorstellen bij wonen in Portugal? En hoeveel verschilt het met uw huidige thuisland? Dat lichten wij allemaal toe in dit blog.

Port, prachtige natuur en een warm klimaat

Deze drie zaken zijn kenmerkend voor wonen in Portugal. En vergeet vooral ook niet de pastel de nata’s die overal gegeten kunnen worden. Vooral het klimaat is grote reden om naar dit land te verhuizen. Het landschap is daarnaast erg divers. U kunt bergen beklimmen, maar ook heerlijk genieten van de prachtige kust van de Atlantische Oceaan.

Zo beleeft u wonen in Portugal

Portugezen zijn van nature erg relaxed. Dit betekent dat u soms wat langer moet wachten op uw aannemer of andere zakelijke afspraken. Daarnaast hebben Portugezen een rijk cultureel leven. De panden in grote steden zijn monumentaal en kennen een rijke geschiedenis. Ook van het eten zal u smullen. Zeker in combinatie met traditionele fado-muziek.

Het geloof is voor veel Portugezen erg belangrijk. Dat is goed om te weten wanneer u wil gaan wonen in Portugal. Het grootste deel van de samenleving is katholiek (meer dan 80%), waardoor u te maken zult krijgen met veel religieuze feesten. Wanneer u hier gaat wonen, is het belangrijk dat u respectvol met de tradities omgaat. Portugezen zijn van huis uit namelijk erg conservatief en hechten veel waarde aan hun tradities.

Kan ik zomaar in Portugal gaan wonen?

U vraagt zich misschien af: kan ik als Nederlander in Portugal wonen? Natuurlijk kan dat. Het is zelfs vrij eenvoudig in vergelijking met andere landen. Wanneer u in Portugal komt wonen opent u online super makkelijk een Portugese bankrekening en ook het vinden van een huis is gemakkelijker dan in Nederland.

Om te kunnen wonen in Portugal als EU-burger moet u aan één van deze eisen voldoen:

  1. U bent in loondienst of u bent een zelfstandige op het Portugese grondgebied;
  2. U heeft voldoende inkomsten om u en uw gezinsleden te onderhouden (en u heeft een zorgverzekering);
  3. U staat ingeschreven bij een erkende particuliere of openbare onderwijsinstelling. 

U kunt zich overal in het land vestigen, mits u zich wel inschrijft bij de desbetreffende gemeente. Er is ook een uitschrijvingsbewijs nodig van uw huidige adres in Nederland en ook uw paspoort is nodig. Er moet namelijk worden vastgesteld dat u een burger bent uit de EU. 

U ontvangt vervolgens een document van de EU dat u vijf jaar in het land mag wonen. Na die vijf jaar kunt u vrij eenvoudig een definitieve residentiekaart halen om uw verblijf te verlengen. Dat moet bij de S.E.F. (Serviço Estrangeiros e Fronteiras). Goed om te weten: dit document bevat dan wel uw pasfoto en vingerafdruk, het vervangt uw paspoort niet. 

Waar kun je het beste wonen in Portugal?

Waar het beste wonen in Portugal, vraagt u? Een aantal populaire plekken om naartoe te verhuizen zijn: 

  • Lissabon
  • Porto
  • Braga
  • Madeira
  • De Azoren
  • De Algarve 

Waar wonen Nederlanders in Portugal?

Portugal is een populair land om naartoe te emigreren. Dat blijkt wel uit de grote hoeveelheid Nederlanders die naar het Zuid-Europese land trekken om van het klimaat en de cultuur te genieten. De meeste Nederlanders wonen in de Algarve. Zij hebben bijvoorbeeld een vakantiewoning om andere Nederlanders te ontvangen in de vakantieperiode.

Wonen in Portugal werken in Nederland: hoe zit dat?

Zoals u hierboven kunt lezen, kunt u wonen in Portugal wanneer u er werkt óf wanneer u voldoende inkomen heeft om uzelf te onderhouden. Bijvoorbeeld doordat u blijft werken in Nederland. Dat kan met een remote baan waar u uw normale werkzaamheden voortzet vanuit een ander land. De lonen liggen in Nederland een stuk hoger dan de lonen van Portugal. Aangezien de levenskosten in Portugal lager zijn dan in Nederland, kunt u in dit Zuid-Europese land een rijk leven leiden. 

Lijkt het u wat om te wonen in Portugal en heeft u al uw zaken al geregeld? Dan neemt De Haan Verhuizingen graag de verhuizing voor u uit handen. Zodat u al kunt beginnen met dromen over de zon, de port en de fijne cultuur.

Vraag prijsindicatie aan