de-haan-245-jaar stempel

De voordelen van wonen in Duitsland grensstreek

voordelen van wonen in Duitsland grensstreek_ De Haan _Getty Images_

Bent u op zoek naar een alternatief voor wonen in Nederland? En overweegt u daarom wonen in de Duitse gebieden die grenzen aan Nederland als alternatief, de Duitsland grensstreek? In dit blog leest u informatie over wonen in de grensstreek met Duitsland en waar u op moet letten. Hopelijk helpt het u in uw overwegingen.

Wonen in Duitsland grensstreek: de verschillende deelstaten

Net over de grens met Nederland liggen twee grote Duitse deelstaten. Zo is er ten eerste, grenzend aan Limburg, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. In Noordrijn-Westfalen met de Duitse keizerstad Aken, domstad Keulen of hoofdstad Düsseldorf, wonen veruit de meeste Nederlanders. Daarnaast is er het Noordelijker gelegen Nedersaksen in het Duitse grensgebied met Nederland met zijn eigen stadstaat Bremen.

Maar ook andere deelstaten, zoals bijvoorbeeld het rijke Beieren trekken Nederlanders over de streep om in de Duitsland grensstreek te gaan wonen. Dat is gezien de voordelen die het wonen in Duitsland, en specifiek de grensstreek in Duitsland, biedt dan ook niet zo gek. 

Waarom wonen in Duitsland grensstreek? De voordelen

Maak van uw droom om te verhuizen naar Duitsland werkelijkheid. U heeft de Duitse grensstreek met Nederland wellicht al vaker bezocht tijdens een uitstapje en u ziet het wel zitten om permanent in de grenstreek Duitsland- Nederland te wonen. 

Wat zijn, naast het alom bekende voordeliger tanken voorheen, de voordelen van wonen in de grensstreek Nederland-Duitsland? We zetten ze hier voor u op een rij: 

 • De huizen zijn aanzienlijk goedkoper dan in Nederland
 • Er worden veel nieuwbouwwoningen gebouwd in Duitsland
 • Autorijden is er goedkoper vanwege de lagere wegenbelasting
 • Meer ruimte om te wonen
 • Rust van meer natuur
 • Boodschappen zijn in de Duitse grensstreek goedkoper dan in Nederland

Wonen in de grenssteek met Duitsland: de nadelen

Wanneer u gaat wonen in de grensstreek van Nederland en Duitsland, kunt u genieten van het leven in Nederland en het leven in Duitsland.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan wonen in het grensgebied van Duitsland: 

 • Kennis van de Duitse taal is nodig om te kunnen communiceren
 • Wijzigingen in uw zorgvoorzieningen
 • Banken verstrekken moeilijker een hypotheek
 • Bureaucratie

Wonen in grensstreek Duitsland: kan dat zomaar?

U vraagt zich misschien af: kan ik als Nederlander zomaar in de grensstreek Duitsland wonen? Het antwoord: natuurlijk kan dat. Het is zelfs vrij eenvoudig als EU-burger. Om te kunnen wonen over de grens in Duitsland, krijgt u wel te maken met de regels van Duitsland.  O.a. voor belasting, zorg of bijslagen.

Hoe zit dat, wonen in Duitsland grensstreek en ergens anders werken? Er gelden verschillende regels voor wanneer: 

 • U woont in Duitsland en gaat werken in Nederland
 • U woont in Duitsland en krijgt uitkering of pensioen uit Nederland
 • U woont in Nederland en gaat werken in Duitsland

Op de website https://www.grensinfo.nl/ komt u meer te weten over wat dat betekent voor uw specifieke persoonlijke situatie

De voordelen van wonen in Duitsland grensstreek afgewogen?

Lijkt het u wat om te gaan wonen net over de Nederlandse grens in Duitsland en heeft u al uw zaken al geregeld? Dan neemt De Haan Verhuizingen graag de verhuizing naar Duitsland voor u uit handen.  Onze eigen verhuiswagens zijn vrijwel wekelijks in België, Luxemburg of de onderste strook van Duitsland te vinden. Wij maken ook uw droom maar al te graag waar.

Vraag prijsindicatie aan