de-haan-245-jaar stempel

Verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk na Brexit: alles handig op een rijtje

Wagen in de UK by Rini

Vanaf 1 januari 2021 jl. gelden de nieuwe regels tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Wat moet u, naast het BTW voordeel(!), weten als u gaat verhuizen naar Engeland na Brexit? Wij hebben het handig voor u op een rijtje gezet. 

24 december 2020 bereikte de Europese Unie (EU) op de valreep een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over de manier van samenwerken na Brexit. Daarom gelden er vanaf 1 januari 2021 nieuwe regels tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, waaronder andere douaneregels voor het handelsverkeer voor verhuizen naar Engeland na Brexit.

Nadeel: douanekosten en grenscontroles bij verhuizing van en naar het VK

Wanneer u goederen wilt meenemen naar het Verenigd Koninkrijk na Brexit, krijgt u nu te maken met de Britse grenscontroles voor goederen. Of andersom, wanneer u goederen wilt meenemen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, krijgt u te maken met de Nederlandse grenscontroles voor goederen. Voor het verhuizen vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland zijn nu dezelfde voorwaarden van toepassing als bijvoorbeeld bij een verhuizing vanuit Zwitserland of verhuizing vanuit overzee naar Nederland. U dient dus douanekosten af te dragen voor het in- en uitklaren en rekening te houden met eventuele wachttijden aan de grens.

Voordeel: verhuizen naar Verenigd Koninkrijk nu BTW vrij

Maar gelukkig is er ook goed nieuws. Door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU is de btw op verhuiskosten komen te vervallen. Niet langer 21% dus, maar 0% btw, want verhuizingen naar een land buiten de EU zijn vrij van omzetbelasting. Een aanzienlijk btw-voordeel voor de particulier verhuizer bij verhuizen naar Engeland na Brexit!

Particulier verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk na Brexit per saldo goedkoper

Per saldo wegen het nadeel van de te betalen douanekosten voor het in- en uitklaren niet op tegen het behaalde btw-voordeel. Een verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk is daarom voor de particuliere verhuizer in de meeste gevallen goedkoper dan voor Brexit. Zeker wanneer het een wat grotere inboedelverhuizing naar het Verenigd Koninkrijk betreft.

Overigens zullen wij bovenstaande, als internationaal verhuisbedrijf met vele verhuizingen van en naar het Verenigd Koninkrijk, uiteraard meenemen in uw prijsofferte.

Wat dient u zelf te doen?

Bij een verhuizing van of naar Engeland zijn vooral twee stappen cruciaal.

Stap 1 : Zelf, voor uw verhuizing, een ‘Transfer of Residence relief’ (ToR) aanvragen

In het Verenigd Koninkrijk valt de overdracht van huishoudelijke goederen onder de zogenaamde ‘Transfer of Residence relief’ (ToR). Met ToR kunnen particulieren aanspraak maken op belastingvermindering bij het importeren van persoonlijke bezittingen van buiten de EU.

Deze dient u zelf aan te vragen en in te vullen op HMRC UK Online Application for Transfer of Residence. Hier zijn geen aanvraagkosten aan verbonden.

Belangrijk:
Uw verhuisgoederen kunnen pas de grens over worden gebracht vanaf de datum van ingang van uw TOR. Aangezien onze truck al eerder dan de afleverdatum de grens over moet gaan, is het belangrijk om de ingangsdatum op de TOR niet later dan de pak- en laaddatum te zetten. Dan bent u er altijd zeker van dat uw inboedel in de afgesproken periode kan afgeleverd worden.

Bij een verhuizing vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland of vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk krijgt u over het algemeen normaliter een vrijstelling van het betalen van invoerrechten wanneer u uw vaste woon- en verblijfplaats naar het VK wijzigt. De douanekosten voor het in- en uitklaren blijven bestaan, maar de invoerrechten vervallen dus.

De verwerking van de ToR-aanvragen duurt normal gezien 1 tot 2 weken. Vraag het dus zo spoedig mogelijk aan, want alleen als u dit binnen heeft kunnen wij uw verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk inplannen!

Stap 2: HMRC e-mailbevestiging doorsturen

Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, ontvangt u rechtstreeks van HMRC een e-mailbevestiging met een uniek referentienummer (URN). Wij vragen u deze e-mailbevestiging met URN direct naar uw vaste move coördinator bij De Haan door te sturen. Dan kunnen wij beginnen met het inplannen van uw verhuizing naar het Verenigd Koninkrijk

De goedkeuring bij de URN is vanaf de ingangsdatum 12 maanden geldig.

Geen zorgen: wij helpen u met inklaren en uitklaren bij de douane

Maakt u zich geen zorgen over het afhandelen van de douanedocumenten ten behoeve van de nieuwe grenscontroles. Zodra de vereiste documenten door u aan ons zijn verstrekt, zullen wij uw inventarislijst van uw huishouden opmaken en namens u de douaneformaliteiten in beide landen afhandelen voordat uw verhuisinboedel aankomt bij de grens van het VK en de EU.   

De Haan’s beveiligde opslagdepot

Mocht u onverwachts toch nog niet alle papieren gereed hebben voor invoervrijstelling voor uw verhuisgoederen, dan kunt u deze met een gerust hart opslaan in onze betrouwbare douaneloods in Alblasserdam. De beveiligde opslagruimte van De Haan heeft sinds 2011 de status ‘Authorised Economic Operator’ (AEO) van de Nederlandse Douane. Hierdoor kunnen we tussen EU-lidstaten en landen buiten de EU, zoals nu het Verenigd Koninkrijk, douane inklaren met minder logistieke vertragingen. Sneller voor u dus!