de-haan-245-jaar stempel

Emigreren naar Australië wordt moeilijker

Emigreren naar Australië wordt moeilijker

Australië en Nieuw-Zeeland zijn enorm populair voor mensen die nieuwe oorden willen opzoeken. Volgens het Australian Bureau of Statistics waren er in het financiële jaar 2022-23 in totaal 737.000 migranten. Een aanzienlijk aantal kwam uit Europa, India en China. Veel van deze migranten komen aan op tijdelijke visa. 

Recente veranderingen in de immigratievoorwaarden maken het moeilijker om te emigreren naar Australië of Nieuw-Zeeland.  Verhuizen naar Australië  en Verhuizen naar Nieuw-Zeeland wordt daarmee een stuk lastiger.

Waarom emigreren naar Australië zo populair is 

Australië is populair als immigratieland om verschillende redenen. Steden als Melbourne en Sydney behoren tot de meest leefbare steden ter wereld. Er zijn ook veel werkmogelijkheden in sectoren zoals IT, mijnbouw, gezondheidszorg en onderwijs. Dit draagt bij aan de populariteit van emigreren naar Australië. Australië en Nieuw Zeeland bieden een aantrekkelijk klimaat en goede gezondheidszorg. De multiculturele samenleving trekt veel migranten aan. Daarnaast voelen internationale studenten zich aangetrokken tot Australische universiteiten, die hoog aangeschreven staan in internationale ranglijsten.

Veranderingen in het Australische immigratiebeleid

In december 2023 introduceerde Australië een nieuwe migratiestrategie met aanzienlijke hervormingen rondom de Australië emigreren eisen en voorwaarden:

  1. Skills in Demand Visa: Dit nieuwe visum richt zich op hooggekwalificeerde professionals in specifieke vakgebieden en biedt een duidelijke route naar permanent verblijf. Het visum heeft een versnelde verwerkingsperiode van gemiddeld 21 dagen en is vier jaar geldig​.

  2. Verplichtingen voor Werkgevers: Werkgevers moeten nu aan strengere eisen voldoen tijdens verschillende fasen van het wervingsproces, inclusief accreditatie en functiecontroles. Ze moeten ervoor zorgen dat migranten voldoende bekwaam zijn en hen minimaal 30 uur per week in dienst nemen​​.

  3. Migratiestrategie: Het plan van de overheid bevat meer dan 25 nieuwe beleidsmaatregelen en benadrukt een eenvoudiger en efficiënter systeem om wereldwijd talent aan te trekken en te behouden​​.

Veranderingen in het immigratiebeleid van Nieuw Zeeland

Ook Nieuw-Zeeland heeft enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd in zijn emigreren naar Nieuw Zeeland eisen en voorwaarden:

  1. Accredited Employer Work Visa (AEWV): Vanaf april 2024 zijn er extra vereisten voor werkgevers die migranten aannemen, waaronder strengere vaardigheidsbeoordelingen en langere advertentieperioden voor vacatures. De maximale aaneengesloten verblijfsduur met een AEWV is nu vijf jaar, en visumhouders moeten 12 maanden buiten Nieuw-Zeeland verblijven voordat ze opnieuw kunnen aanvragen​​​.

  2. Skilled Migrant Category Resident Visa: Vanaf oktober 2023 heeft Nieuw-Zeeland een vereenvoudigd puntensysteem geïntroduceerd voor dit visum, waardoor het makkelijker wordt om geschoolde migranten voor een verblijf te kwalificeren​​.

  3. Sector Specifieke Overeenkomsten: Nieuwe functies zijn toegevoegd aan de Bouw- en Infrastructuursectorovereenkomst om arbeidskrapte aan te pakken, wat een weerspiegeling is van voortdurende aanpassingen aan sectorale behoeften​​.

De impact van deze nieuwe visumregels op knelpuntberoepen

Het aantal beroepen dat in aanmerking komt voor emigreren naar Australië visumprogramma's is verkleind. Dit betekent dat alleen beroepen die als cruciaal en met een hoog tekort worden beschouwd, toegang krijgen tot de visumprogramma's, wat de concurrentie voor deze posities verhoogt en migranten dwingt om zich te specialiseren in deze knelpuntberoepen bij emigreren naar Australië​.

De beleidswijzigingen laten zien dat beide landen proberen emigreren naar Australië en Nieuw Zeeland beter te beheren door zich te richten op het aantrekken van hooggekwalificeerde migranten, terwijl ze tegelijkertijd de behoeften van de lokale arbeidsmarkt vervullen en strengere nalevingseisen voor werkgevers handhaven.

De toekomst van emigreren naar Australië en Nieuw Zeeland

Voor 2024/2025 wordt verwacht dat deze nieuwe visumregels en beleidsveranderingen de toegang tot Australië en Nieuw-Zeeland voor bepaalde beroepen en vaardigheden gemakkelijker zullen maken, terwijl er een sterkere nadruk ligt op het aantrekken van hoogopgeleide en getalenteerde migranten.

De veranderingen weerspiegelen een streven naar economische groei en het aanpakken van regionale tekorten, met specifieke aandacht voor sectoren zoals technologie, constructie en infrastructuur.

Bronnen:
Immigration and citizenship Website
Immigration New Zealand

Ebook internationaal verhuizen

Gratis e-book
Tips bij internationaal verhuizen

Praktische tips in de voorbereiding, advies bij de keuze van het juiste verhuisbedrijf, inzicht in de opbouw van het verhuisbudget en natuurlijk onze bespaartips.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK