de-haan-245-jaar stempel
Verhuizen naar Duitsland

Verhuizen naar Duitsland?

Wereldwijd verhuizen met internationaal verhuisbedrijf De Haan

Prijsindicatie

Ik wil snel een prijsindicatie ter voorbereiding op mijn verhuizing

Offerte op maat

Ik zoek een verhuisoplossing op maat en ontvang daarvoor graag de exacte kosten

Wilt u gaan verhuizen naar Duitsland? Dan zit uw hoofd vast vol vragen. Hoe werkt emigreren naar Duitsland en welke zaken moet u er allemaal voor regelen? De Haan vertelt u graag alles over de verhuizing naar Duitsland, maar we lichten ook toe wat u kunt verwachten van wonen in Duitsland. Denk bijvoorbeeld aan schnitzels en het Oktoberfest. Kortom, alles over de emigratie leest u op deze pagina. 

Kan je zomaar naar Duitsland verhuizen?

Kan ik als Nederlander in Duitsland gaan wonen? Dat kunt u zeker. Aangezien Duitsland net als Nederland lid is van de Europese Unie hoeft u geen visum aan te vragen. Dit maakt een verhuizing naar Duitsland een stuk gemakkelijker. Wel moet u zich inschrijven bij uw nieuwe gemeente in Duitsland. Daarvoor heeft u ook bewijs van uitschrijving bij uw huidige gemeente nodig en uw legitimatiebewijs. 

Verhuizen naar Duitsland zonder werk, kan dat?

Heeft u op dit moment geen werk, maar wilt u toch emigreren naar Duitsland? Dan kan het voor u wat lastiger te zijn om te emigreren naar Duitsland. U moet namelijk aan kunnen tonen dat u inkomen heeft. Wanneer u op dit moment AOW of WAO krijgt, dan kunt u deze uitkering meenemen naar uw nieuwe thuisland, dit telt namelijk ook als inkomen. Dit geldt helaas niet voor een WW- of bijstandsuitkering. 

Wat heb je nodig om te emigreren naar Duitsland?

Wat moet je doen als je verhuist naar Duitsland? In ieder geval moet u de verhuizing naar Duitsland doorgeven aan beide gemeenten. Wat moet je allemaal regelen als je in Duitsland gaat wonen, vraagt u? U moet daarnaast een Duitse zorgverzekering afsluiten. Die is net als in Nederland verplicht. 

Verhuizen naar Duitsland wat te regelen? Met onze ‘Verhuizen naar Duitsland checklist’ mist u geen belangrijke stappen: 

 1. Heeft u zich uitgeschreven in Nederland?
 2. Heeft u een Duitse ziektekostenverzekering?
 3. Heeft u zich ingeschreven bij uw nieuwe Duitse gemeente?
 4. Heeft u een Duitse bankrekening geopend?
 5. Heeft u alle zaken die veranderen op het gebied van belastingen en toeslagen geregeld (bijvoorbeeld met een belastingadviseur)?
 6. Heeft u alles geregeld om uw auto mee naar Duitsland te verhuizen?
 7. Heeft u al een Duitse huisarts in de buurt op het oog?
 8. Heeft u alle lopende Nederlandse abonnementen al opgezegd?

Emigreren naar Duitsland voor- en nadelen

Wonen in Duitsland kent voor- en nadelen, dat is logisch. Maar wat zijn de nadelen van wonen in Duitsland? En wat zijn de voordelen van wonen in Duitsland? We zetten ze hier voor u op een rij. 

Voordelen wonen in Duitsland

 • De woningen zijn over het algemeen goedkoper dan in Nederland
 • De btw is in Duitsland lager dan in Nederland
 • De hypotheeklasten zijn lager
 • Wegenbelasting is goedkoper dan in Nederland
 • Er is nog voldoende ruimte om uw eigen huis te bouwen
 • Boodschappen zijn goedkoper dan in Nederland
 • De gezondheidzorg is in Duitsland uiterst goed geregeld
 • Er is prachtige natuur 

Nadelen wonen in Duitsland

 • De elektriciteits-, energie- en waterkosten zijn in Duitsland hoger dan in Nederland
 • In Duitsland is er nog veel bureaucratie waardoor administratieve zaken (zeker bij de overheid) langer blijven liggen
 • Er is sprake van een boeteclausule bij de hypotheek (wanneer u uw hypotheek eerder aflost dan de afgesproken datum ontvangt u een boete)
 • Verzekeringen kosten in Duitsland meer geld 

Wat kost een verhuizing naar Duitsland?

Naar Duitsland verhuizen brengt uiteraard kosten met zich mee. Zeker wanneer u kiest voor een speciaal verhuisbedrijf in Duitsland. Afhankelijk van waar u naartoe gaat verhuizen in Duitsland, kunt u zelf met een verhuiswagen of grote bus uw inboedel van A naar B krijgen. Echter moet u wel vaak een aantal keer op en neer om alles van uw oude woning naar de nieuwe locatie te krijgen. 

Is de afstand zo groot dat het bijna niet te overbruggen is? Dan is het verstandig om met een verhuisbedrijf naar Duitsland te emigreren. Zo’n internationaal verhuisbedrijf kan met een grote verhuiswagen uw spullen naar de nieuwe locatie brengen. Dit doen zij daarnaast op een hele professionele manier. Dat is extra prettig wanneer u veel waardevolle spullen hebt zoals kostbare kunstwerken of erfstukken die u sowieso heel en onbeschadigd naar Duitsland wil emigreren. 

Nieuwsgierig wat emigreren naar Duitsland met behulp van een verhuisbedrijf als De Haan Verhuizingen u gaat kosten? Vraag dan gerust een prijsindicatie aan of neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. 

offerte aanvragen    prijsindicatie aanvragen

Wonen in Duitsland: dit kun je verwachten

Wat kunt u eigenlijk verwachten om als Nederlander in Duitsland te wonen? We geven u graag een indicatie van de Duitse cultuur en samenleving. 

De Duitse cultuur

Duitsland staat bekend om haar kerstmarkten, currywurst en schnitzels. Het eten bestaat uit veel aardappelen en vlees. Duitsers zijn daarnaast hele punctuele mensen. Het gros van de Duitsers komt altijd op tijd of liever vijf minuten te vroeg. Dat verwachten ze dus ook van u wanneer u daar gaat wonen! 

Auto’s zijn in Duitsland daarnaast ook belangrijk. Dat kunt u gemakkelijk merken aan de kwaliteit van de Duitse auto’s. Verder staat ons buurland bekend om de Autobahn waar u op sommige delen geen maximale snelheid heeft. Goed om te weten is dat de meeste Duitsers zondag als rustdag beschouwen. Daarom zijn veel winkels op de Dag van de Heer gesloten. Vergeet vooral geen contant geld mee te nemen. In Duitsland is het namelijk nog heel normaal om uw boodschappen met cash te betalen. 

Wonen in Duitsland werken in Nederland

Veel Nederlanders kiezen ervoor om in Duitsland te gaan wonen en te blijven werken in Nederland. Waarom? Omdat het goedkoper is om te wonen in Duitsland. Daarnaast krijgt u voor de prijs van een huis in Nederland vaak een grotere woning en meer land eromheen. Dat maakt het voor velen een interessante emigratie naar Duitsland. Zeker wanneer u werkt in een stad of dorp aan de grens van Duitsland en Nederland. 

Wonen in Duitsland grensstreek

Wanneer u gaat wonen in de grensstreek van Nederland en Duitsland, kunt u genieten van het leven in Nederland en het leven in Duitsland. Zo kunt u profiteren van de goedkopere kosten van de boodschappen in Duitsland en toch naar een pretpark in Nederland of blijven werken in Nederland. De keuze is aan u. 

De beste plaats om te wonen in Duitsland

Wat is de beste plaats om te wonen in Duitsland? Die vraag zal elke Duitsland-liefhebber anders beantwoorden. Over het algemeen kiezen de meeste Nederlanders voor een plek in het Westen van Duitsland. Dit komt omdat Duitsland aan het weten grenst met Nederland. Leuke Duitse steden om in te wonen zijn: Berlijn, München, Keulen en Aken. 

Is Duitsland goedkoop om te wonen?

In Duitsland wonen is qua levenskosten net wat goedkoper dan in Nederland. Dit is dan ook de reden dat veel Nederlanders die aan de grens met Duitsland wonen ervoor kiezen om in dit land boodschappen te doen. Dit is dan ook een goede reden voor u om naar Duitsland te verhuizen. 

Emigreren naar Duitsland? De Haan helpt u verder

Heeft u de knoop doorgehakt en gaat u binnenkort emigreren naar Duitsland? Dan kunt u daar vast wat assistentie bij gebruiken. Bij De Haan denken we graag met u mee en kunnen wij de hele verhuizing naar Duitsland voor u uit handen nemen. Of nou ja, alleen het praktische gedeelte. Alle administratie moet u zelf regelen, maar alle zaken omtrent het in- en uitpakken van uw inboedel en de verhuizing ervan kunnen wij zo van u overnemen. Dit scheelt u een hoop zorgen en stress. 

Verhuizen naar Duitsland: wat kan De Haan voor u betekenen?

 • Wij nemen u graag bij de hand als het gaat om verhuizen naar Duitsland. Verhuizen is ons dagelijks vak! Vertrouw op de expertise en persoonlijke zorg van ons familieverhuisbedrijf.
 • Maak gebruik van de expertise die wij delen in ons kenniscentrum. Hier vindt u nuttige tips en handige artikelen over verhuizen.
 • Wij bieden full-service internationale verhuisdiensten. Denk aan vakbekwame demontage en inpakservice van meubels, kwetsbare items, maar ook piano of kunst verhuizen en verhuisverzekering.
 • Zeer goede wereldwijde klantenbeoordelingen met een gemiddelde van een 9.2! Wij hebben talloze mensen naar tevredenheid verhuisd van en naar elke locatie wereldwijd
 • Door middel van ons eigen wagenpark en eigen personeel kunnen wij de flexibiliteit bieden die u zoekt
 • Als onderdeel van FIDI en One-group komen onze lucht geveerde verhuiswagens vrijwel wekelijks door Duitsland
 • U hoeft zich geen zorgen te maken om het uitzoeken en geregel van vervoerskosten, douane en bijkomende formaliteiten waar u echt niet op zit te wachten. Wij regelen dit voor u tot in de puntjes.
 • Als u een verhuizing naar Duitsland met ons boekt, krijgt u een persoonlijke verhuiscoördinator toegewezen. Zij zorgen met passie voor uw persoonlijke begeleiding. Duidelijk en snel houden wij u op de hoogte van iedere stap in het proces van soepel verhuizen naar Duitsland. U kunt ons altijd bellen voor vragen over uw verhuizing naar Duitsland!
 • Ons eigen materieel, zoals kwalitatieve verhuisdozen, motorliften en lucht geveerde verhuiswagens, plus vakkundige verhuizers die uw bezittingen vakkundig inpakken, zorgen voor een optimale bescherming van uw dierbare bezittingen en het overkomen van praktische obstakels zoals veel trappen en lastige toegangspoorten
 • Veilige tijdelijke opslag in onze douane gecertificeerde en beschermde loods. Wanneer er onverwachts wijzigingen plaatsvinden in de planning met uw nieuwe woning in Duitsland, kunnen wij u nog beter van dienst zijn. Goederen die nog niet in- of uitgeklaard zijn kunnen bij ons op deze wijze tijdelijk worden opgeslagen.

Zorgeloos verhuizen naar Duitsland

U leest, een verhuizing van of naar Duitsland is voor ons geen enkel probleem. Voor zowel complete als kleine inboedels bent u bij De Haan aan het juiste adres. Wist u dat wij u ook kunnen helpen en begeleiden als u gaat verhuizen van Duitsland naar Nederland, of wanneer u er voor kiest om vanuit Duitsland naar een ander land te verhuizen?

Kennismaken met het team van De Haan? Neem vrijblijvend contact met ons op. Of vraag gerust een prijsindicatie aan zodat u weet wat u van ons kunt verwachten. Heeft u een ander land op het oog gekregen? Lees hier gerust verder over verhuizen naar het buitenland met De Haan. 

Zorgeloos, vertrouwd en vakkundig verhuizen met De Haan.   

DE-HAAN_MARTINA_4677-Website-250x250px
Martina Ruiter

Heeft u vragen? Onze ervaren specialist is u graag van dienst.

Bel mij op +31 78 69 20 333 of stuur me een .

The average rating of customers who moved with De Haan

1914 bekijk de beoordelingen
9.3
1010
17 januari 2024

Onlangs heeft het bedrijf de Haan mij geholpen om naar Duitsland te verhuizen! Vanaf het begin tot het einde hoefde ik mij geen zorgen te maken…het was gewoon fantastisch deze ervaring te kunnen maken! Een geweldig bedrijf

Karin
1010
30 november 2023

Vriendelijke en behulpzame mensen, snelle service met slechts een paar dagen tussen ophalen en afleveren. Helemaal top!

N.G.
910
13 november 2023

The moving went without any problems and harms with nice and fast communication. 

Ozge

Verhuizing naar Nederland
vanuit Munich, Duitsland