de-haan-245-jaar stempel

Verhuizen? Vijf verzekeringen die meestal vergeten worden

Verhuizen en verzekeringen

Het is eindelijk zover. Je zet de stap om te verhuizen naar Nederland of binnen Nederland. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden maar het is ook belangrijk om je veranderde financiële situatie niet uit het oog te verliezen. Kies je ervoor je huidige verzekeringen enkel qua adres om te zetten, inhoudelijk aan te passen of juist op te zeggen?  Met een verzekering kun je een bepaald risico afdekken. Meestal is dit een financieel risico. We hebben hieronder vijf belangrijke verzekeringen op een rij gezet, die je niet mag vergeten.

Zorgverzekering

Iedere inwoner vanaf 18 jaar in Nederland is verplicht om minimaal een basis zorgverzekering af te sluiten. Een zorgverzekering vergoedt de zorgkosten die onderdeel zijn van het basispakket. De inhoud van dit basispakket wijzigt jaarlijks. Additioneel kun je een aanvullende verzekering nemen voor zorg die niet verzekerd wordt in de basisverzekering. Zorgverzekeraars bieden hiervoor verschillende aanvullende verzekeringen met gehele of gedeeltelijke vergoedingen voor bijvoorbeeld tandzorg, fysiotherapie etc. Uit oog van besparen op je zorgkosten is het goed om alleen datgene te verzekeren waar je gebruik van wilt maken. Let op, vergeet niet om zorgtoeslag aan te vragen. Met zorgtoeslag komt de belastingdienst je tegemoet in je zorgkosten. Op de website van de Belastingdienst kun je zien of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Inboedelverzekering

Bij een verhuizing neem je meestal veel bezittingen mee naar je nieuwe woning. Maar wat te doen als er brand uitbreekt? Je kunt hiervoor een inboedelverzekering afsluiten om dit risico af te dekken. Met een inboedelverzekering zijn je “roerende zaken” verzekerd bij brand, diefstal, inbraak, wateroverlast en storm. Bij roerende zaken moet je denken aan een televisie, meubelen en kleding. Bij verhuizing is het dan ook goed om je inboedelverzekering te controleren en of de waarde van de verzekering nog klopt.

Verhuisverzekering

Wist je dat een gewone inboedelverzekering niet altijd de schade dekt, die is ontstaan bij een verhuizing? Schade, veroorzaakt door het verhuisbedrijf, is niet gedekt door je inboedelverzekering. Dit valt namelijk onder de verzekering van de verhuizer. Erkende Verhuizers biedt daarnaast een verhuisverzekering aan, waarbij je bezittingen zijn verzekerd tegen nieuwwaarde. Lees er meer over op onze pagina over de verhuisverzekering.

Aansprakelijkheidsverzekering

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor onvrijwillige schade die je bij anderen of hun bezittingen aanbrengt. Wanneer je gaat verhuizen is het dan ook goed om te kijken of je verzekering in je nieuwe situatie nog actueel is. Dit geldt ook wanneer je gezinssituatie verandert door geboorte van een kind of wanneer je gaat samenwonen. Voor nog minder dan €50 per jaar heb je overigens al een passende aansprakelijkheidsverzekering. En ook hier geldt; vergelijken loont zeker de moeite. Goed om te weten: een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht.

Uitvaartverzekering

Wanneer je financiële situatie verandert is een uitvaartverzekering één van de verzekeringen die veelal vergeten wordt. En dat is niet altijd terecht. Een uitvaart kost in Nederland namelijk al gauw tussen de € 6.500 en € 11.000 euro. Indien je dit bedrag niet op de spaarrekening hebt staan is een uitvaartverzekering zeer aan te raden. Met een uitvaartverzekering kun je de kosten van je uitvaart dekken. Lees hier verder de voordelen zijn van een uitvaartverzekering. Goed om te weten: een uitvaartverzekering is niet hetzelfde als een overlijdensrisicoverzekering.

Nu weet je welke verzekeringen je het beste kan afsluiten wanneer je financiële situatie er anders uit ziet. Mocht je bovenstaande verzekeringen al hebben afgesloten, check dan voordat je verhuist nog even of ze up-to-date zijn.

front ebook 100 checklist

Gratis e-book
100 punten verhuischecklist

Komt er veel op u af bij uw aankomende verhuizing? Ziet u ertegen op en bent u bang iets te vergeten? Wij hebben bij onze klanten en adviseurs de belangrijkste tips en actiepunten rondom een verhuizing verzameld. Hieruit is de ultieme verhuischecklist met meer dan 100 aandachtspunten ontstaan. Download dit ebook hier. Zodat u in de hectiek niets vergeet.

STUUR MIJ DIT GRATIS E-BOOK